Geen woorden, maar daden
Stel je eens voor dat je van je arts te horen krijgt dat je kanker hebt. Je leven staat op zijn kop. Je leeft met de angst dat je mogelijk niet meer beter wordt. Of dat je nooit meer kunt terugkeren naar het leven zoals het was. Precies dat is vaak de grootste wens van mensen met kanker, ongeacht hun leeftijd, diagnose of behandelfase: een zo normaal mogelijk leven leiden. Daar willen we bij Pfizer actief aan bijdragen. Niet met woorden maar met daden.
Het is in oktober borstkankermaand. Tijdens deze maand staan we extra stil bij en vragen we aandacht vóór alle borstkankerpatiënten in Nederland. Omdat borstkanker - net als alle vormen van kanker trouwens - een enorme impact kan hebben op het leven van mensen en hun naasten. Het verkleinen van die impact is één van de speerpunten van de ambitieuze Nationale Kankeragenda van NFK, IKNL en KWF. Ook mijn collega’s bij Pfizer en ik zetten ons daarvoor in.
Nog heel vaak moet ik mensen uitleggen dat wij als geneesmiddelenbedrijf veel meer doen dan het ontwikkelen van geneesmiddelen. Natuurlijk zetten wij ons dag in, dag uit in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. We doen dat omdat we de levens van mensen met kanker willen verlengen en verbeteren. En natuurlijk is ons uiteindelijke doel dat we niemand meer verliezen aan kanker.
Ons uiteindelijke doel is dat we niemand meer verliezen aan kanker
De partners van de Nationale Kankeragenda streven ernaar dat in 2031 in ieder geval 75 procent van de mensen met kanker na vijf jaar nog leeft. Dat vinden wij een fantastisch streven. Pfizer heeft zich volledig gecommitteerd aan deze doelstelling. Geneesmiddelen zorgen ervoor dat mensen steeds langer blijven leven. Maar we zijn ons ervan bewust dat langer leven zonder kwaliteit van leven niets toevoegt. Wijzelf, maar ook zorgprofessionals, naasten en vele anderen staan er vaak nog onvoldoende stil bij de enorme impact die kanker op het leven heeft.
Vanuit die gedachte werken wij al jaren - vaak samen met uiteenlopende zorgpartners van ziekenhuizen, NFK, platform Fit for Work, Taskforce IKNL tot patiëntenorganisaties - aan zeer diverse projecten om juist dat voor elkaar te krijgen.
Die projecten allemaal opnoemen is ondoenlijk. Maar laat ik er enkele uitlichten die wij belangrijk vinden. Nee, die belangrijk zijn.
Zo organiseren wij, soms alleen en soms samen met anderen, allerlei initiatieven rond werkbehoud bij kanker. Denk aan debatten, congressen, het ontwikkelen van informatiematerialen, praktische tools en nascholingen. Dit alles om ervoor te helpen zorgen dat, als je wilt, je kunt blijven werken als je ziek bent. En om eraan bij te dragen dat werk een vast behandeldoel wordt.
Met evenveel energie zetten wij ons in voor het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit in de spreekkamer. Dit doen wij ook weer met zorgpartners samen door het ontwikkelen van informatiematerialen, bijeenkomsten tot bijvoorbeeld een nascholing.
Maar ook willen we er zijn voor mensen die niet meer kunnen genezen van longkanker. Met artsen en patiënten ontwikkelden we het boekje ‘Je wordt niet meer beter’. Dat biedt antwoord op allerlei vragen van mensen in hun laatste levensfase. Maar die lang niet altijd in de spreekkamer aan bod komen.
Een vierde project dat wij actief ondersteunen is de app ‘Untire’. Deze helpt mensen met kanker bij het omgaan met vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking van kanker. Het kan jaren aanhouden en een enorme stempel op het leven van mensen drukken.
Onlangs heeft Pfizer met ‘Untire’ een module ontwikkeld waarin vermoeidheid én werk centraal staan. Zo willen we in de toekomst nog meer projecten en thema’s met elkaar verbinden. Want ook met nierkanker kun je seksuele problemen ervaren. En ook als je niet meer beter wordt, kan het fijn als je kunt blijven werken.
Laten we allemaal de handen ineenslaan om samen actief de speerpunten van de Nationale Kankeragenda uit te voeren
Kanker discrimineert niet. Het kan iedereen treffen en helaas overkomt dit ook steeds meer mensen. Precies daarom is het zo belangrijk dat er momenten in het jaar zijn zoals de borstkankermaand en dat er ook steeds meer aandacht komt voor de zeldzame kankers.
Want zou jij het niet fijn vinden als er in je omgeving personen en organisaties zijn die het omgaan met (de diagnose) kanker makkelijker maken? Help alle partijen daar bewust bij stilstaan. En laten we allemaal de handen ineenslaan om samen actief de speerpunten van de Nationale Kankeragenda uit te voeren. Laten we beginnen met het zo leefbaar mogelijk maken van kanker voor iedereen. Geen woorden, maar daden.