Corona is gewoon nog écht niet weg
Waarom vaccineren we ons dit najaar opnieuw tegen corona? Deze vraag leeft en het antwoord erop is simpel. Omdat het noodzakelijk is. Alleen op die manier kunnen we onszelf en elkaar goed beschermen tegen corona en eventuele nieuwe, besmettelijkere varianten van het virus. Er is geen peil op te trekken wat we precies kunnen verwachten. Maar we kunnen ons wel samen op alle mogelijke scenario’s voorbereiden.
Het is op dit moment even heel stil op coronagebied. Maandenlang domineerde COVID-19 alle journaals, voorpagina’s van kranten en ieders leven. Nu hoor je er bijna niets meer over. Mondkapjes liggen te verstoffen in de kast of het handschoenvakje van de auto. Hygiëne- en afstandsmaatregelen worden nauwelijks nog nageleefd.
Vergis je echter niet. Corona is ‘alive and kicking’. Kijk maar eens goed rond in je eigen omgeving. Dan hoor je nog genoeg mensen vertellen dat ze onlangs corona hebben gehad en behoorlijk ziek thuis hebben gezeten. Ook worden er nog dagelijks mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen en zelfs op de intensive care.
‘We zijn het virus een beetje uit het oog verloren’
Kortom, corona is er nog wel. Maar we zijn het virus alleen een beetje uit het oog verloren. Juist dat is nu niet verstandig. We zouden ons op dit moment heel hard moeten afvragen wat we komende herfst en winter kunnen verwachten. Misschien valt het mee, maar misschien ook helemaal niet.
Als we geluk hebben, blijft omikron de dominante coronavariant. Omikronbesmettingen lijken over het algemeen mild te verlopen. Komt dat doordat het virus mild is? Of komt het doordat er zoveel mensen zijn gevaccineerd en geboosterd of corona hebben gehad, waardoor er een hoge immuniteitsgraad bestaat.
Wat we in ieder geval wel weten is dat immuniteit na verloop van tijd afneemt. En dat op zo’n moment een infectieziekte die onder controle leek, weer flink de kop kan steken.
Kinkhoestepidemie
Dat gebeurde bijvoorbeeld in Groot-Brittannië na negatieve berichten over bijwerkingen door het kinkhoestvaccin. Massaal lieten ouders hun kinderen niet meer vaccineren. Met een enorme kinkhoestepidemie als gevolg. Duizenden kinderen belandden in het ziekenhuis en er overleden tientallen jonge kinderen.1
Iets dergelijks gebeurde ook na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Daar daalde de vaccinatiegraad eveneens en brak een hevige difterie-epidemie uit die voor duizenden ziektegevallen en vele doden zorgde.1 Gelukkig ging dit allemaal aan Nederland voorbij. Maar vergis je niet. Ook hier kan een infectieziekte opsteken die haast verdwenen leek.
‘Vergis je niet. Ook hier kan een infectieziekte opsteken die haast verdwenen leek.’
We staan aan de vooravond van een nieuwe vaccinatieronde, nu met een aangepast vaccin dat zowel tegen omikron als tegen delta en hun broers en zussen beschermt. Medio september gaat de nieuwe vaccinatiecampagne van start.
Ik ben trots dat ik voor Pfizer werk, het bedrijf dat dit vaccin samen met BioNTech ontwikkelde. Bij ons staat de wetenschap voorop. Maar hoe hard en snel je ook werkt aan een nieuw vaccin, een virus heeft altijd een voorsprong.
Lege tribunes en cafés leveren niets op
Het is daarom te hopen dat bij deze nieuwe vaccinatieronde de vaart er goed in blijft en dat mensen zich weer massaal laten vaccineren. Om daarmee hun immuunsysteem op te frissen en zo ernstige ziekte en ziekenhuisopnames en sterfte door COVID-19 te helpen voorkomen.
Eén kritische kanttekening wil ik hierbij wel maken. De overheid pakt dit keer niet de leidende rol, maar legt de verantwoordelijkheid voor coronamaatregelen bij de samenleving. Is dat verstandig?
Zullen de evenementen- en horecasector snel maatregelen nemen waarmee ze zichzelf in hun vingers snijden? Lege tribunes en cafés leveren immers niets op. En hebben mensen genoeg discipline om zichzelf te laten testen bij klachten en om thuis te blijven bij een besmetting?
Maatregelen die een tussenweg bieden
Het kabinet doet er in mijn optiek verstandig aan om nu een goed maatregelenpakket samen te stellen dat je kunt inzetten als het aantal besmettingen opeens snel toeneemt. Het is daarbij goed als er in het pakket vooral maatregelen zitten die een tussenweg bieden tussen ‘alles open’ en ‘alles dicht’. Je wil er immers alles aan doen om te voorkomen dat we opnieuw weer met een avondklok en lockdowns te maken krijgen.
Daarnaast valt en staat het dus bij een goed vangnet in de vorm van een hoge vaccinatiegraad. Als de oproep komt om je opnieuw te laten vaccineren, dan is mijn advies om te gaan. Doe het voor jezelf en iedereen om je heen. Laat je bij twijfel goed voorlichten, bijvoorbeeld door je huisarts.
Denk daarnaast aan de kwetsbare mensen in je omgeving. Bedenk ook dat je door vaccinatie helpt voorkomen dat corona weer een enorme belasting op de zorg en de maatschappij legt. Want corona is gewoon écht niet weg. Ook lijkt dat misschien wel zo. Alleen samen kunnen we voorkomen dat het opeens snel toch weer dichtbij komt.