Blijf scherp, hou vol en ga op zoek!
Ik weet niet hoe het met jou is maar ik betrap ik mij er af en toe op dat de coronamoeheid toeslaat. Het is een mentale uitdaging om altijd en overal te blijven denken aan afstand houden, handen wassen en hoesten in mijn elleboog. Maar voor patiënten met kanker, longaandoeningen en andere chronische ziekten blijft een optimale inzet van ons allemaal van levensreddend belang!
Groot was dan ook mijn verbazing toen ik een paar weken geleden een persbericht van de Borstkankervereniging Nederland en Longkanker Nederland las. Hierin werd duidelijk gemaakt dat de 1,5 meter afstand in de zorg niet haalbaar is.
Bij sommige procedures en verpleegkundige handelingen is lichaamscontact nou eenmaal onvermijdelijk. En juist bij kwetsbare (kanker)patiënten zou je verwachten dat bij dit ‘korte afstand contact’ een mondkapje gedragen zou worden. Wat blijkt? Volgens het protocol hoeft dit niet. Daarom deze oproep om ons allemaal zoveel mogelijk in te zetten om de meest kwetsbaren onder ons te beschermen tegen het coronavirus. Drie dingen zijn hierbij van belang.
‘Laten we ons allemaal zoveel mogelijk inzetten om de meest kwetsbaren onder ons te beschermen tegen het coronavirus.’
Ten eerste, ondanks de toenemende coronamoeheid, blijf je houden aan de RIVM richtlijnen! Handen wassen, afstand houden en hoesten in je elleboog. Blijf hier iedere dag scherp op. Door de besmettingsgraad in de gehele bevolking laag te houden, minimaliseren we ook de kans op overdracht van het coronavirus van een zorgverlener op een kwetsbare patiënt. Het is een teken van edelmoedigheid en onbaatzuchtigheid dat je je blijft houden aan de maatregelen. Je doet het vooral voor de ander. Hou vol!
Ten tweede moet worden overwogen om kwetsbare patiënten extra te beschermen als zij een procedure of behandeling moeten ondergaan waarbij de 1,5 meter afstand niet kan worden nageleefd. Het dragen van een medisch mondkapje door patiënt en zorgverlener tijdens dat onvermijdelijke ‘korte afstand contact’ kan de kans op besmetting nog verder verkleinen. Vraag erom bij een bezoek aan de arts.
En ten derde wil ik nu al een beroep doen op jouw toekomstige edelmoedigheid. Groepsimmuniteit tegen het coronavirus kan uiteindelijk op twee manieren worden bereikt. Op natuurlijke wijze, wat veel tijd en wereldwijd miljoenen mensenlevens kost. Of het kan versneld worden bereikt door een vaccinatieprogramma.
Op dit moment wordt er - onder meer door Pfizer - heel hard gewerkt aan een veilig en werkzaam vaccin. Het staat voor mij als een paal boven water dat eind 2020, begin 2021, er één of meerdere vaccins beschikbaar zijn. Helaas blijkt uit recent onderzoek dat 40 procent van de bevolking zich (nog) niet wil laten vaccineren.
Ik begrijp dat er veel vragen zijn over de hoge snelheid waarmee op dit moment vaccins worden ontwikkeld. Maar, en dat is essentieel, er worden geen stappen overgeslagen. Een kandidaatvaccin moet, ook in coronatijd, aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. Juist omdat het bij een gezonde bevolking ingezet gaat worden.
‘Als er straks een vaccin is, moet er ook een voldoende vaccinatiegraad komen om iedereen te beschermen.’
Ik zou iedereen met zorgen over vaccins in het algemeen, maar vooral over een aanstaand coronavaccin, willen aanraden om de antwoorden op vragen en/of twijfels te zoeken bij betrouwbare bronnen; de overheid, RIVM, huisarts of specialist. Zodat als er straks een vaccin is, er ook een voldoende vaccinatiegraad komt om iedereen te beschermen.
Ten slotte, ondanks alle coronamoeheid zijn de maatregelen zoals gezegd niet alleen voor je eigen gezondheid maar vooral om een ander te beschermen. Wie wil jij beschermen? Is er een kwetsbare naaste met kanker of een andere chronische ziekte? En is je houden aan de maatregelen of je laten vaccineren dan een (te) groot offer? Wellicht iets om deze zomer over na te denken.