Ontmoet de superbug Klebsiella pneumoniae
Het is van 18 tot 22 november weer World Antimicrobial Awareness Week. Dat is het moment waarop we wereldwijd stilstaan bij het groeiende gevaar van antibioticaresistentie. Ook Pfizer zet zich in voor de strijd tegen antibioticaresistentie en infecties die nu nog behandelbaar zijn maar straks wellicht niet meer. Om die reden stellen we je voor aan een beruchte familie van vijf bacteriën die steeds vaker lastiger te bestrijden zijn.
Klebsiella-bacteriën leven in je darmen en kunnen aanwezig zijn in je ontlasting. Infecties die worden veroorzaakt door deze bacterie komen vaak voor in ziekenhuizen bij patiënten met een zwakke gezondheid. Vooral patiënten die worden beademd, bij wie infusen worden ingebracht of die langdurig antibiotica nodig hebben, lopen het grootste risico op klebsiella-infecties. De K. pneumoniae is in toenemende mate resistent tegen antibiotica, vooral die uit de klasse van carbapenems. CRE-infecties, voluit Carbapenem Resistente Enterobacteriaceae zijn lastig om te behandelen. 1
Ook wel genoemd: K. pneumoniae
Vorm: Staafvormig 2
Jaar van ontdekking: 1882 3
Mogelijke risico's: Klebsiella pneumoniae is een (type Gram-negatieve) bacterie die tot verschillende infecties kan leiden, waaronder longontsteking, wondinfecties en bloedinfecties. 2, 3
Een manier om deze bacterie te bestrijden: Hou je handen schoon. Gebruik handgel met zestig procent alcohol als je geen water en zeep voor handen hebt. 4
Waarom het belangrijk is je handen te wassen
De meeste ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om je handen goed te wassen én te drogen. Welk risico loop je als je dat niet doet? En hoe was je je handen op een goede manier? Onze handen, we gebruiken ze overal voor. Elke dag houden we er sowieso al heel wat uurtjes onze mobiele telefoon mee vast. Verder tikken we er lustig op los op onze toetsenborden. Uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona5 blijkt dat er op toetsenborden en computermuizen meer bacteriën rondhangen dan op een gemiddelde wc-bril thuis.
Op een computermuis of een toetsenbord bevinden zich gemiddeld 10.000 organismen pér vierkante centimeter. Bacteriën kunnen daarop 48 uur overleven. Als kantoormedewerker kom je zo dus dagelijks met miljoenen bacteriën in aanraking6. Als je pech hebt, loop je iets op van je eigen kantoorapparatuur: een buikgriep bijvoorbeeld.
Je wilt als arts de patiënt niet besmetten
Handhygiëne, een bijzondere interesse van Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie in het Radboud MC. Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, zijn te gast bij hem in Nijmegen. Andreas Voss ontving de Ig Nobelprijs. Een prijs voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan aan het denken zet. Volgens Voss moet handhygiëne niet alleen een regel zijn, maar een integraal onderdeel van het medisch handelen worden. De podcast met Andreas Voss is doorspekt met humor, maar met een serieuze boodschap over handhygiëne.
Stickers bestellen
Pfizer Infectieziekten heeft boekjes, stickers en instructievellen ‘handenwassen” ontwikkeld, die besteld kunnen worden om jezelf en anderen bewust te maken van, of te herinneren aan, het belang van ieders rol in de strijd tegen antibioticaresistentie.
Bronnen
1. https://www.cdc.gov/HAI/organisms/klebsiella/klebsiella.html
2. https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/3-540-27806-0_859
3. https://www.rivm.nl/klebsiella
4. https://www.cdc.gov/handwashing/index.html
5. Onderzoek naar bacteriën van de Universiteit van Arizona
6. Hygiëneblog CWS over het belang van handen drogen en het belang van handen wassen