Wereld Trombose Dag: aandacht en bewustzijn vergroten
Leestijd: 4 minuten
De gemiddelde Nederlander weet niets tot weinig over trombose. Dat deze aandoening levensbedreigend kan zijn, is vaak al helemaal niet bekend. Tijdens de Wereld Trombose Dag op 13 oktober vragen artsen en patiëntenorganisaties wereldwijd om meer aandacht voor de ziekte. Bijvoorbeeld in deze podcasts waarin hoogleraren en internisten vasculaire geneeskunde Marcel Levi en Saskia Middeldorp meer vertellen over o.a. de risico's van trombose. Luister op deze pagina de podcast.
Podcast: Trombose bij een Covid-19 infectie
Podcast: Aandacht en bewustzijn vergroten
Ook Pfizer wil de aandacht en het bewustzijn rondom trombose verder vergroten. In de podcast ‘Trombose’ vertelt hoogleraar en internist vasculaire geneeskunde Saskia Middeldorp meer over de risico’s van trombose. Hoogleraar en internist vasculaire geneeskunde Marcel Levi bespreekt in zijn podcast ook trombose en dan specifiek het ontstaan van trombose bij een COVID-19 infectie. Aangestipt worden o.a. het herkennen van trombose en (preventieve) behandeling. Maar ook Long COVID en het belang van de wetenschap voor maatschappelijke oplossingen worden besproken.
Daarnaast hebben we een website met allerlei artikelen over trombose. Daar lees je onder meer over waar je op moet letten, wanneer je extra risico loopt en vertellen trombosepatiënten hun verhaal. Allemaal met de bedoeling om trombose vroegtijdig te herkennen. Op die manier kan er veel leed worden voorkomen. Er zijn aparte pagina’s met artikelen over trombose en kanker en trombose in relatie tot operaties zoals bariatrische ingrepen (maagverkleiningen).
Alleen al in Nederland krijgen namelijk zo’n 20.000 mensen elk jaar te maken met veneuze trombose, zoals een trombosebeen of een longembolie. Trombose kan ontstaan in het hele lichaam. Bijvoorbeeld in de armen, de benen en de slagaders bij het hart en de hersenen.
Wanneer trombose niet op tijd wordt behandeld, kan een gestolde bloedprop losschieten en bijvoorbeeld worden meegevoerd naar de longen, waar een longembolie kan ontstaan. Maar ook de bloedtoevoer naar de hersenen of het hart kan worden afgesloten. Vroegtijdig herkennen van trombose is dus van levensbelang.
Veel hart- en herseninfarcten worden veroorzaakt door trombose. Trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Eén op de vier mensen overlijdt aan de gevolgen van trombose.
Wereld Trombose Dag: 13 oktober
Logisch dus dat dat er elk jaar een Wereld Trombose Dag plaatsvindt. Dit wordt elk jaar gehouden op 13 oktober. Op deze dag besteden allerlei organisaties wereldwijd met diverse activiteiten extra aandacht aan trombose.
De aandoening kan in principe bij iedereen ontstaan en als je de symptomen niet herkent, is de kans groot dat je met trombose door blijft lopen.
De Trombosestichting Nederland houdt bijvoorbeeld een campagne rond elf mensen die hun verhaal vertellen.
De campagne van de Trombosestichting laat een gevarieerde groep mensen zien: jong, ouder, vrouw, man en allemaal met een andere vorm van trombose. Daarmee worden de vele gezichten van trombose in beeld gebracht.
De aandoening kan in principe bij iedereen ontstaan en als je de symptomen niet herkent, is de kans groot dat je met trombose door blijft lopen. Bij ongeveer de helft van de patiënten met een trombosebeen is zelfs geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dus eigenlijk moet iedereen opletten en bij symptomen direct naar de dokter gaan. Op Wereld Trombose Dag zal er daarom onder andere aandacht gegeven worden aan die symptomen. Zodat iedereen zich bewuster wordt wanneer er in het lichaam iets niet goed gaat.
Trombose is een levensgevaarlijke aandoening waarbij er in de bloedvaten spontaan een bloedstolsel ontstaat. Dat stolsel blokkeert het bloedvat en de bloedsomloop en veroorzaakt daardoor schade aan de omringende weefsels en organen, bijvoorbeeld in het been. Een bloedstolsel kan losschieten en op een andere plek in het lichaam schade aanrichten. Dat kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of longembolie.