Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Kun je antibioticaresistente bacteriën bij je dragen als je gezond bent?

Quizvraag 3: Kun je antibioticaresistente bacteriën bij je dragen als je gezond bent?

Choices
  • Bekijk het antwoord

    Beschrijving tonen

    Antibioticaresistente bacteriën discrimineren niet. Je kunt ze bij je dragen als je ziek bent, maar ook als je gezond bent. Je kunt ze makkelijk overdragen op anderen via speekselcontact (niezen en hoesten), alles wat je aanraakt (doordat je na het niezen even met je hand langs je neus of mond gaat) en zelfs via je poep (poepbacteriën krijg je ook makkelijk aan je handen, via een vieze wc-deur, het niet goed afvegen van je billen, niet goed genoeg handen wassen na toiletbezoek et cetera). En ook via onvoldoende gekookt en/of gewassen voedsel worden resistente bacteriën makkelijk overgedragen.
     

    Waarom wordt er antibiotica gegeven aan vee?

    Het is in Europa verboden om antibiotica te geven aan vee als groeihormoon. Maar wel krijgen dieren zoals koeien, varkens, kippen, schappen en zelfs vissen antibiotica om dezelfde redenen als mensen: het voorkomen of behandelen van bacteriële infecties. 
     

    Waarom zijn er niet meer nieuwe antibiotica?

    Het maken van nieuwe geneesmiddelen is een kostbaar en tijdrovend proces. Antibiotica worden daarnaast gemaakt met de bedoeling om zoveel mogelijk op de plank te blijven liggen. Maar dat er geen nieuwe antibiotica worden ontwikkeld, is een misvatting. Pfizer en andere geneesmiddelenbedrijven zijn juist volop in de weer met het ontwikkelen van nieuwe antibiotica. Om zo te zorgen dat bacteriële infecties ook in de toekomst op een goede manier kunnen worden bestreden. Pfizer maakt ook deel uit van NACTAR, een Nederlands publiek-privaat gefinancierd onderzoeksconsortium dat op zoek gaat naar nieuwe antibiotica en resistentie-therapieën.

     

    Bekijk de vorige quizvraag  Bekijk de volgende quizvraag

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.