Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw antibioticum in de strijd tegen antibioticaresistentie

1 september 2024 – Antibioticaresistentie is een wereldwijd, groot en groeiend probleem. Als antibiotica vaak gebruikt worden dan kunnen bacteriën er ongevoelig, ofwel resistent, voor worden. Wanneer antibioticaresistentie optreedt, kunnen onschuldige infecties ernstig verlopen en in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn. In de strijd tegen antibioticaresistentie heeft Pfizer een nieuw antibioticum, aztreonam-avibactam, ontwikkeld. Dit middel is vanaf september 2024 in Nederland beschikbaar.


Infecties als gevolg van Gramnegatieve bacteriën die resistent zijn tegen veel momenteel beschikbare antibiotica vormen een ernstig probleem voor de volksgezondheid, aangezien patiënten beperkte of soms geen behandelingsopties hebben.2 Infecties als gevolg van multiresistente bacteriën veroorzaken naar schatting 35 000 doden per jaar in de EU.2 Het nieuwe antibioticum is geregistreerd voor verschillende infecties bij volwassenen. Zo kunnen patiënten getroffen door bacteriën met een specifiek resistentiepatroon beter behandeld worden.  
 

“De goedkeuring van het geneesmiddel en de beschikbaarheid ervan in Nederland is goed nieuws voor iedereen betrokken bij de behandeling van infectieziekten en biedt nieuwe hoop aan ernstig zieke patiënten die getroffen zijn door specifieke multiresistente bacteriën”, aldus Dirk Vander Mijnsbrugge, arts en algemeen directeur van Pfizer Nederland. “Dat het middel al 5 maanden na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor patiënten en artsen beschikbaar is, is ook de verdienste van de Nederlandse overheid. Het is goed om te zien dat nieuwe geneesmiddelen die tegemoetkomen aan een belangrijke medische nood zo snel hun weg naar patiënten kunnen vinden.”

Pfizer blijft actief in ontwikkeling van anti-infectiemiddelen

In de strijd tegen antibioticaresistentie is het belangrijk dat er nieuwe antibiotica ontwikkeld worden. Als een van de oorspronkelijke ondertekenaars van de Declaration on Combating Antimicrobial Resistance in 20162, en als wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van anti-infectiemiddelen, heeft Pfizer zich doorlopend ingezet voor de ontwikkeling van zowel innovatieve geneesmiddelen en vaccins áls voor oplossingen die verder gaan dan geneesmiddelen. Dit heeft nu tot de introductie van het nieuwe antibioticum-combinatiepreparaat geleid.3 De verwachting is dat nieuwe middelen helpen in de strijd tegen multiresistente bacteriën. 

Antibioticaresistentie

Antibiotica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden wanneer men een bacteriële infectie heeft. We hebben antibioticaresistentie aan onszelf te danken door overmatig gebruik te maken van antibiotica en/of door antibiotica onjuist te gebruiken. Want als antibiotica vaak gebruikt worden dan kunnen bacteriën er ongevoelig, ofwel resistent, voor worden. Wanneer antibioticaresistentie optreedt, kunnen onschuldige infecties ernstig verlopen en in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn. Ook kunnen andere medische ingrepen waarbij antibiotica worden gebruikt, zoals operaties en transplantaties, lastiger en risicovoller worden om uit te voeren. Antibioticaresistentie zorgt ervoor dat infecties moeilijker te behandelen zijn. Daarom is het belangrijk dat artsen antibiotica alleen voorschrijven wanneer dat echt nodig is. En dat patiënten antibiotica ook alleen gebruiken wanneer dit noodzakelijk is.
 

Overmatig gebruik

Vergeleken met andere landen valt het in Nederland nog wel mee. Dat komt doordat we in Nederland relatief weinig antibiotica gebruiken. Antibiotica zijn alleen verkrijgbaar als een arts het voorschrijft. Daarnaast letten ziekenhuizen en verpleeghuizen goed op dat antibiotica verstandig gebruikt worden. Als iemand in een ziekenhuis een infectie heeft met een bacterie die ongevoelig is voor antibiotica, wordt deze patiënt apart verzorgd. Ook neemt het verplegend personeel dan strikte hygiënemaatregelen. Zo wordt voorkomen dat andere mensen ziek worden door zo'n ongevoelige bacterie. Verder houdt de overheid regelmatig publiekscampagnes om duidelijk te maken dat antibiotica alleen gebruikt moeten worden tegen bacteriële infecties en niet tegen virale infecties zoals griep.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.