Ik ben huisarts, op welke signalen moet ik letten?
Als huisarts kent u uw patiënten. U bent hun eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten, ook als die niet meteen duidelijk zijn. U speelt dus een belangrijke rol bij de vroege diagnose van acromegalie. Bij deze zeldzame aandoening produceert de hypofyse te veel groeihormoon. Daardoor gaan delen van het lichaam langzaam groeien. De geleidelijke groei valt vaak niet meteen op, maar kan wel grote gevolgen hebben.
Huisartsen kunnen vanuit hun rol als aanspreekpunt en casemanager de signalen en symptomen van acromegalie als eerste opmerken. Deze signalering is essentieel. Als de diagnose sneller wordt gesteld, kunnen patiënten ook sneller de juiste behandeling krijgen en kunnen ernstige complicaties worden voorkomen.
Symptomen en signalen van acromegalie in de huisartsenpraktijk
De signalen van acromegalie komen heel geleidelijk aan het licht en variëren sterk van patiënt tot patiënt. Oplettendheid is dus geboden om de aandoening te herkennen. Vaak ontstaan in de loop van de tijd diverse complicaties.
De signalen en symptomen zijn grofweg in te delen in drie categorieën:
1. Geleidelijke veranderingen in het uiterlijk, zoals grotere handen, voeten, neus, oren en onderkaak en grovere gelaatstrekken. Patiënten merken dat schoenen, ringen, handschoenen en mondbeschermers niet meer passen.
2. Klachten door de groei van de organen, weefsels en botten, zoals spier- en gewrichtsklachten, menstruatiestoornissen, onvruchtbaarheid, impotentie, diabetes, cardiomyopathie, schildklierafwijkingen, snurken
3. Algemene klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verminderd zicht en slaapstoornissen
Hieronder vindt u meer informatie van de signalen en symptomen van acromegalie.
Wat moet ik doen als ik acromegalie vermoed?
Als u symptomen ziet die bij acromegalie kunnen passen, laat dan het IGF-1 in het bloed bepalen. Een verhoogd IGF-1-gehalte draagt bij aan de verdenking. Als u op basis van deze screening acromegalie vermoedt, stuur de patiënt dan door naar de internist-endocrinoloog in een kenniscentrum voor verdere diagnostiek en behandeling.
Naast veranderende uiterlijke kenmerken kunnen acromegaliepatiënten ook veranderingen aan inwendige organen ontwikkelen, zoals een vergroot hart. Met de juiste behandeling kan het overschot aan groeihormoon worden verminderd, zodat de gevolgen van acromegalie worden beperkt. Zo krijgen patiënten minder klachten, een verbeterde kwaliteit van leven en een normale levensverwachting. Het signaleren van acromegalie is dus zinvol.
De universitaire medische centra in Nederland zijn expertisecentra voor hypofyseproblemen. Zij leveren gespecialiseerde zorg aan patiënten met acromegalie. Op de website van de Nederlandse HypofyseStichting vindt u een overzicht van de centra en uitgebreide informatie over acromegalie, de diagnostiek en behandeling.
Bronnen
Bij het samenstellen van deze pagina is uiterste zorgvuldigheid betracht met betrekking tot het vermelden van bronnen. Mocht
het onverhoopt zo zijn dat er iets niet vermeld is dan verzoeken wij die persoon of instantie direct contact op te nemen.
https://www.hypofyse.nl/aandoeningen/acromegalie
https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/acromegalie/
Hypofyseaandoeningen: Acromegalie. Een arts vertelt. https://www.youtube.com/watch?v=Q_OgPpxvtZA
https://www.nve.nl/aandoening/acromegalie/
Katznelson L, et al. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99:3933-51
Van Horne FJ, et al. Huisarts Wet 2018;61:51-5