Laten we van 2022 een Wereldkankerjaar maken
Als je kanker krijgt, heeft dat niet alleen invloed op jezelf, maar op je hele omgeving. Kanker heb je samen, wordt ook wel eens gezegd. Op Wereldkankerdag, 4 februari, werd daar nadrukkelijk bij stil gestaan: de impact van kanker op de naasten. Kanker raakt iedereen. En precies daarom moeten we het dit jaar misschien niet houden bij een Wereldkankerdag, maar van 2022 een Wereldkankerjaar maken. Omdat de kankerzorg nog veel meer aandacht verdient.
De afgelopen tijd moet ik vaak denken aan een oud-collega (43), in de bloei van haar leven, die opeens te horen kreeg dat ze uitgezaaide longvlieskanker heeft. Zij, haar man en haar kinderen moeten leren leven met het ongelooflijke, verschrikkelijke en onomkeerbare feit dat ze ongeneeslijk ziek is. Zo zijn er nog ontelbare gezinnen die vaak totaal ontwricht zijn door kanker. In Nederland leven nu 800.000 mensen met kanker of die kanker hebben gehad. En het aantal groeit. KWF schat in dat er over tien jaar zelfs een miljoen (ex-)kankerpatiënten zijn. Tel daar minstens één miljoen naasten bij op en je zit al op twee miljoen mensen.
Omgerekend krijgt één op de drie Nederlanders ooit in zijn leven zelf kanker.1 Uiteindelijk krijgt iedereen er van dichtbij mee te maken. Kortom, een betere reden is er niet om met elkaar aan de slag te gaan om de kankerzorg verder te verbeteren, voor alle patiënten en hun naasten.
Een jaar geleden, ook op Wereldkankerdag, werd de Nederlandse Kankeragenda gepresenteerd.1 Met als doel om te zorgen dat de 5-jaarsoverleving significant stijgt en dat de kwaliteit van leven van mensen met kanker daarbij ook verbetert. De Nederlandse Kankeragenda kreeg door COVID helaas niet de aandacht die het verdient. Laten we met zijn allen de schouders eronder zetten om de agenda alsnog snel uit te voeren. De inzet van alle zorgpartijen, inclusief de politiek hierbij is cruciaal. Want samen kunnen we zorgen dat de impact van kanker op de samenleving kleiner wordt. Veel leed kunnen we voorkomen of verminderen als we zorgen dat patiënten eerder toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen. Het vergroten van de toegang tot innovatieve kankermiddelen is dan ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Kankeragenda.
‘Samen kunnen we zorgen dat de impact van kanker op de samenleving kleiner wordt.’
Helaas is het nu nog zo dat patiënten soms wel een jaar - tot in uitzonderlijke gevallen zelfs drie jaar - wachten op nieuwe medicijnen die in het buitenland al verkrijgbaar zijn. Dat is enorm schrijnend voor mensen die soms helemaal niet meer zoveel tijd hebben en voor wie zo’n nieuw middel misschien nog de enige kans op genezing of levensverlenging betekent. Wij ondersteunen daarom van harte de campagne van onze brancheorganisatie VIG. De campagne draagt de titel ‘terug naar 100 dagen’.2
Het idee hierachter is dat we als geneesmiddelensector samen met overheden, geneesmiddelautoriteiten en andere zorgpartijen willen bereiken dat nieuwe medicijnen in Nederland uiterlijk honderd dagen na de EMA-registratie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf dat moment kunnen artsen het geneesmiddel namelijk voorschrijven aan patiënten.
Snelle toegang tot nieuwe medicijnen is uiterst belangrijk, want zoals gezegd, voor patiënten hangt er veel vanaf. Soms gaat het écht om leven of dood. We kunnen die toegang echt versnellen. Maar om dat voor elkaar te krijgen moeten we er wel met zijn allen heel hard aan trekken en veel administratieve piketpaaltjes slechten.
Zelf proberen wij onze eigen processen kritisch te bekijken en te stroomlijnen waar dat kan. Maar feit blijft dat we in Nederland een enorm ingewikkeld toelatingsproces hebben, dat ook weer voor elk geneesmiddel anders is. Het zou al een belangrijke stap voorwaarts zijn, als we samen met elkaar eenduidigere richtlijnen afspreken. Zodat elk nieuw geneesmiddel precies dezelfde weg kan volgen.
Daar is een taak weggelegd voor de overheid, de zorgverzekeraars en de medische beroepsorganisaties. Wij willen daarnaast ook graag mee helpen kijken waar en hoe versnelling te behalen is. Samenwerking is hierbij echt de crux. Dit doe je ook niet even op één Wereldkankerdag, daar heb je minstens een wereldkankerjaar voor nodig.
Bronnen
- https://www.kwf.nl/sites/default/files/2021-02/Oproep_Nederlandse_Kankeragenda.pdf
- https://www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/terugnaar100 KWF Kankerbestrijding - Puck Bergamin: armbandjes tegen kanker